Młynek laboratoryjny typ 2013 A A A
![]() |
![]() ![]() |
Przeznaczenie
Młynek przeznaczony jest do rozdrabniania ziarna zbóż w celu uzyskania mlewa odpowiadającego wymaganiom norm na oznaczenie ilości i jakości glutenu w pszenicy, liczby opadania w pszenicy i życie oraz ich wilgotności, również powyżej 15%. Przygotowuje również próbki wykorzystywane do badania stopnia adhezji ciasta. Specjalna konstrukcja młynka zapewnia szybkie rozdrobnienie produktu i tym samym zapobiega przegrzewaniu mlewa zachowując początkową wilgotność próbki.
Budowa
Podstawa zbudowana jest jako konstrukcja szkieletowa, z wyraźnym rozdzieleniem części napędowej oraz części roboczej. W części napędowej umieszczony jest silnik z układem przeniesienia napędu na komorę roboczą oraz część sterującą układem elektrycznym młynka. W części roboczej urządzenia znajduje się lej zasypowy z podajnikiem ślimakowym oraz komora z elementami wirującymi. Pojemnik na mlewo umieszczony jest w dolnej części cyklonu.
Parametry techniczne
- wymiary 300 x 340 x 375 mm
- masa młynka 12 kg
- zasilanie 230AC/ 6,3 A/50 Hz
- moc napędu – 600 W
- obroty 16.000 obr./min
- max dopuszczalna próbka 30 g (jednorazowo)