Zakład Badawczy Przemysłu Pierkarskiego Sp. z o.o.

Wybierz język:

Doskonalenie produkcji zakwasów piekarskich A A A

 

                                            

ZAKŁAD BADAWCZY PRZEMYSŁU PIEKARSKIEGO

Sp. z o.o. w Bydgoszczy

oraz

STOWARZYSZENIE NA RZECZ NAUKI I TECHNOLOGII

ZBÓŻ ICC POLSKA

zapraszają

właścicieli firm oraz pracowników

branży piekarskiej

do udziału w szkoleniu nt.:

NIEZAWODNA

PRODUKCJA KWASÓW PIEKARSKICH

CEL SZKOLENIA

Podniesienie kwalifikacji zawodowych w zakresie sporządzania kwasów metodą tradycyjną (pięciofazową) oraz przy użyciu wytwarzacza kwasu łącznie z wypiekami w pracowni piekarskiej i badaniem kwasowości ogólnej i lotnej kwasów oraz pieczywa w mini-laboratorium

PROGRAM SZKOLENIA

  • Charakterystyka mąki żytniej i pszennej oraz drożdży; badanie ilości i jakości glutenu oraz aktywności αlfa - amylazy (liczby opadania).

  • Omówienie trzech metod wytwarzania kwasów żytnich.

  • Interpretacja schematów technologicznych produkcji kwasów oraz wykorzystanie ich do obliczeń ilościowych i kontroli parametrów procesu.

  • Przygotowanie surowców i wyposażenia do prowadzenia kwasów.

  • Samodzielne prowadzenie kwasów metodą pięciofazową oraz z wykorzystaniem wytwarzacza zakwasów pod kierunkiem prowadzącego.

  • Teoretyczne i praktyczne poznanie metod kontroli parametrów w mini-laboratorium podczas procesu wytwarzania kwasów.

  • Praktyczne sporządzanie ciast na wytworzonych kwasach oraz wypieki pieczywa.

  • Wytwarzanie ciasta z zastosowaniem preparatów zakwaszających oraz wypieki pieczywa.

  • Ocena wyników badania kwasów i ciasta oraz pieczywa w mini-laboratorium.

  • Sporządzanie atestów na pieczywo. 

KADRA PROWADZĄCA

Dr Józef Sadkiewicz – Prezes ZBPP

Mgr inż. Adam Melkowski – technolog piekarstwa

Mistrz Piekarski Józef Ziółkowski – technolog piekarstwa

Mgr inż. Elżbieta Kądziela – technolog żywności

KONSULTANT NAUKOWY

Prof. dr hab. Kazimierz Sadkiewicz


INFORMACJE DODATKOWE

(ilość uczestników w grupie ograniczona 8-10 osób)

Uczestnik otrzymuje materiały szkoleniowe: skrypt, instrukcje obsługi urządzenia do kwasu. W trakcie szkolenia przewidziana jest również degustaca potraw w unikalnej Akademii Kulinarnej.

Zapraszamy na kursy

 w godzinach od 9:00-15:00

od wtorku do czwartku (3 dni)

Terminy kursu: w drugim i czwartym tygodniu każdego miesiąca.


Uczestnik szkolenia po zaliczeniu testów otrzymuje

certyfikat ukończenia kursu.


ZBPP sp.zo.o , ul. Startowa 2, 85-744 Bydgoszcz

Osoby zainteresowane uczestnictwem w szkoleniu prosimy o kontakt telefoniczny pod numerem

52 365 05 21, lub kom 605-651-911

lub na adres internetowy e-mail:  jozef@sadkiewicz.pl



W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X