Zakład Badawczy Przemysłu Pierkarskiego Sp. z o.o.

Wybierz język:

Glutometr elektroniczny A A A

Filmy

                                                                    
Zastosowanie
W miejsce określania rozpływalności glutenu wg metodyki polegającej na zważeniu 2 g próbki (lub 5 g) glutenu i uformowaniu w kulkę oraz dokonaniu pomiarów średnicy w milimetrach przed i po umieszczeniu kulki w cieplarce w temperaturze 30 º C przez 60 minut
wprowadzono
możliwość szybkiego (ok. 5 minut) określenia tak ważnego parametru jakościowego glutenu (rozpływalności) wg metody Sadkiewicza w jedynym tego typu na świecie pnematyczno – elektronicznym glutometrze typu SZ, uzyskując dane w umownych jednostkach „Sadkiewicza” oraz milimetrach rozpływalności (tak jak przy określaniu w cieplarce przez 60 minut wg PN-A-74043) automatycznie przeliczanych i podanych na wyświetlaczu cyfrowym.
Glutometry przeznaczone na eksport posiadają skalę jakości 4-stopniową.
Jednostki „S” Sadkiewicza określają w sekundach czas wypchnięcia z komory pomiarowej kulki glutenu pneumatycznie stałym ciśnieniem przez dyszę o ściśle określonym profilu w stałej temperaturze. Im krótszy czas wypchnięcia tym gorszy jakościowo gluten i odwrotnie. W glutometrze jednostki „S” przeliczane są też na rozpływalność wyrażoną w milimetrach lub w skali 4-stopniowej wyświetlanej na czytniku.
 
Skala wyświetlacza
 
Jakość glutenu w stopniach „S”
 
stopień 4
stopień 3
stopień 2
stopień 1
zła
dostateczna
dobra
b. dobra
 
Odpowiada rozpływalności w granicach
 
pow. 12 mm
9 – 11 mm
4 – 8 mm
0 – 3 mm
 
 
Zalety glutometru
  • oryginalna konstrukcja chroniona Patentem
  • wykonany z najlepszych materiałów
  • niezawodny w działaniu
  • automatyczny
  • podaje czytelne wyniki
  • szeroko stosowany w młynarstwie, piekarstwie, placówkach naukowo- badawczych
  • wysoko ceniony w branży zbożowo-mącznej
 
Parametry techniczne
  • gabaryty 550 x 240 x 250 mm
  • ciężar ok. 10 kg
  • zasilanie 230 V, 50 Hz
  • masa badanej próbki glutenu 2 g
  • temperatura pomiaru 30ºC ± 0,5ºC
  • czas pomiaru 4-6 minut
  • odczyt wyniku na czytniku cyfrowym w stopniach „S” (QF) i w milimetrach
 
Budowa
  • obudowa
  • komora pomiarowa
  • dysza kalibrowana
  • włącznik główny komory
  • dioda
  • wyświetlacz danych

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X