Zakład Badawczy Przemysłu Pierkarskiego Sp. z o.o.

Wybierz język:

Objętościomierz A A A

Filmy

   

Objętość pieczywa jest bardzo istotną cechą jakościową świadczącą nie tylko o jakości podstawowego surowca jakim jest mąka, ale i o procesie technologicznym produkcji pieczywa zależnym również od obsługi (ludzi) i stanu parku maszynowego.

Objętościomierz laboratoryjny służy do badania objętości pieczywa podłużnego i okrągłego. Działanie aparatu oparte jest na pomiarze objętości ziarna prosa równej objętości badanego pieczywa. Aparat posiada zastosowanie w laboratoriach przemysłu piekarskiego do kontroli jakości pieczywa oraz procesów technologicznych. Jakość użytej mąki rzutuje na objętość pieczywa. Im większa objętość pieczywa, tym lepsza jest jego jakość.

Objętościomierz uniwersalny zbudowany jest z dwóch pojemników (podłużnego i okrągłego) połączonych ze sobą rurą szklaną zaopatrzoną w dwie osobne skale dla objętościomierza laboratoryjnego od 0 do 3200 ml). Urządzenie wypełnione jest ziarnem prosa w ilości dostosowanej do poziomu „0”. Sam pomiar polega na włożeniu próbki (pieczywa) do pojemnika górnego i dokonaniu obrotu urządzeniem o 180 °, a następnie odczytaniu na skali poziomu nasion odpowiadającemu objętości danej próbki (chleba). Ilość wypartego ziarna przez próbkę równa się objętości badanego pieczywa wyrażonej w mililitrach.
  
Parametry techniczne
  • wymiary - 1600 x 700 x 700 mm
  • ciężar - 21 lub 24 kg
  • wypełnienie   - nasiona prosa
  • skala - 0 – 1200  (próbne wypieki) ml lub 0 -3200 ml (przemysłowy)
 
Budowa
  • pojemnik na pieczywo podłużne i okrągłe (objętościomierz 0-3200 ml)
  • rura przesypowa zasuwy do regulacji poziomu prosa
  • łącznik pojemników
  • podstawa urządzenia
  • oś obrotu
  • kółka jezdne z hamulcem
  • skala odczytu
 
 
            Objętość pieczywa przeliczona na 100 g pieczywa
                                                Vśr  
                           V100    =    -------   ×     100 ml
                                                g
gdzie:
            Vśr - objętość średnia w ml
            g     - masa w gramach 1 sztuki
 
 
            Obok w/w oblicza się też wydajność objętościową ze wzoru:
                         
                                                       a ×   b
                                             x    =   -------
                                                           c
gdzie:
            x - objętość przypadająca na 100 g mąki (wydajność objętościowa)
            a - objętość pieczywa w ml
            b - wydajność ciasta (ciężar ciasta otrzymanego ze 100 g mąki)
            c - ciężar ciasta uformowanego do wypieku w gramach.

Pobierz kartę katalogową

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

X